طراحی لوگو فقط کشیدن چند خط ساده روی کاغذ و انتظار از مشتری برای تایید کار نیست . یک طراح لوگوی حرفه ای باید ابتدا از شرکت ، استراژی های مشتری و اهداف آن ها را بداند. بهترین طراحان لوگو یک رویکردی فعال و چند جانبه با مشتری خود دارند و صرفا به اطلاعات خلاصه ای که مشتری ارائه می دهد بسنده نمی کنند . شما باید تمام مهارت ها و تجربه خود را به کار بگیرید تا آنچه را که در رابطه با شرکت یا برند نهفته است، کشف کنید.
برای کمک به شما ما یک سری سوالات مفید به صورت بخش بندی شده گرد آوری کرده ایم . به شما اطمینان می دهیم که اگر تمام موارد و سوالات را از مشتری خود بپرسید هم شما و هم مشتری ایده های بهتری نسبت به آنچه که قرار است طراحی شود خواهید داشت. این امر به شما درک و دانش لازم را برای به تصویر کشیدن دیدگاه مشتریان می دهد که یک لوگوی آینده نگر و سازگار با اهداف شرکت و مشتری طراحی کنید.
بخش 1: سوالات در مورد شرکت
اول از همه شما باید اطلاعات اولیه در مورد کسب و کار را جمع آوری کنید. مثلا چه زمانی شروع به فعالیت کرده است ، چه تعداد کارمند دارند و غیره اگرچه ممکن است این اطلاعات به صورت آنلاین برای یک مشتری بزرگ در دسترس باشد . بهتر است این موارد نیز از خود مشتری و صاحب کسب و کار پرسیده شود. چون اطالاعت موجود در اینترنت گاها غیر قابل اعتماد است.
به عنوان مثال پرسیدن تاریخ تاسیس یک شرکت می تواند باعث ارائه اطلاعات مفیدی به شما باشد به خصوص اگر این شرکت در گذشته نام ها یا لوگو های متعددی داشته باشد یا از ادغام چند شرکت تشکیل شده باشد. در این مورد به خصوص هدف ما به عنوان طراح واکاوی تاریخچه شرکت نیست اما این کار باعث می شود که مشتری شما در مورد تجارت خود به گونه ای صحبت کنند که شبیه بازاریابی و شعار تبلیغاتی نباشد و اطلاعات مفیدی در رابطه با شروع طراحی لوگو به ما بدهد.
اما سوالاتی که اگر مشتری ما یک شرکت بود باید بپرسیم چیست؟
- نام شرکت/سازمان/محصول/خدمت شما چیست؟
- آیا می توانید کسب و کار خود را توضیح دهید؟
- چه خدمات یا محصولاتی ارائه می دهید؟
- شرکت شما چقدر بزرگ است؟ (تعداد کارمندان؟ درآمد؟)
- چه مدت شرکت است که شما تاسیس شده است؟
- چرا شرکت شما در وهله اول راه اندازی شد و انگیزه آن چه بود؟
- رقبای اصلی شما چه کسانی هستند؟
- رقبای شما چگونه خود را بازاریابی می کنند؟
- چه چیزی شرکت شما را از رقبا متمایز می کند؟
- نقاط قوت شرکت شما چیست؟
- نقاط ضعف شما چیست؟
- اهداف بلند مدت شرکت چیست؟ پنج سال دیگر شرکت خود را کجا می بینید؟ ده سال؟ 30 سال؟
- اگر بخواهید تجارت خود را در یک کلمه توصیف کنید، آن چیست و چرا؟
- ارزش ها و/یا بیانیه ماموریت شرکت شما چیست؟
بخش 2: سوالاتی در مورد برندینگ
در بیشتر موارد، طراحی لوگو در واقع یک طراحی مجدد لوگو یا یک نوسازی حداقلی لوگو خواهد بود. شما از ابتدا کار طراحی را شروع نمیکنید، بلکه لوگوی خود را بر اساس طراحی فعلی تکامل میدهید، یا حداقل از چند ویژگی آن استفاده میکنید. بنابراین مهم است که سوالات زیادی در مورد احساس مشتری در مورد لوگوی و هویت فعلی و هدف کلی برند بپرسید. حتی اگر از شما یک طراحی کاملا جدید درخواست شود شما باید سوالات زیر را بپرسید تا از تکرار چیزی که در مورد لوگوی قبلی دوست نداشتند بپرهیزید.
- 15. لوگوی فعلی چیست؟
- 16. آیا شعاری دارید که همراه با لوگوی شما باشد؟
- 17. چرا به دنبال تغییر لوگو هستید؟
- 18. چه کلماتی احساس شما را هنگام نگاه کردن به لوگو و برند فعلی خود توصیف می کنند؟
- 19. در مورد لوگوی فعلی چه چیزی را دوست دارید و چه چیزی را دوست ندارید؟
- 20. می خواهید لوگوی جدید چه کاری انجام دهد؟
- 21. دوست دارید مخاطبان هدف شما هنگام بررسی برند جدید شما به چه ویژگی فکر کنند؟
- 22. کدام یک از این کلمات برای برند شما مناسب تر است؟ سنتی یا مدرن؟
- 23. کدام یک از این کلمات برای برند شما مناسب تر است؟ دوستانه یا شرکتی؟
- 24. کدام یک از این کلمات برای برند شما مناسب تر است؟ قیمت بالا یا مقرون به صرفه؟
- 25. کدام یک از این کلمات برای برند شما مناسب تر است؟ مصرف کننده یا تجارت؟ چرا برند فعلی شما از آن رنگ ها، فونت ها و غیره استفاده می کند؟
بخش 3: سوالات در مورد مخاطبان هدف
هنگام طراحی لوگو ، باید بدانید که آن را برای چه کسی طراحی می کنید. اگر شرکت بخواهد از مخاطبان فعلی خود فاصله بگیرد و گروه متفاوتی از افراد را هدف قرار دهد، طبیعتاً شما نیز باید مطابق با جامعه هدف شرکت و مشتری خود لوگوی خود را طراحی کنید. در واقع، تغییر لوگو معمولاً بخشی از یک استراتژی گستردهتر برای انتقال جذابیت یک برند است ، به عنوان مثال، تغییر جامعه هدف و مشتریان از میانسالی به جمعیتی جوانتر. فقط مشتری شما می داند که می خواهد با نام تجاری و لوگوی جدید خود چه افرادی را به عنوان مشتری جدید خود انتخاب کند، بنابراین بسیار مهم است که یک سری سوالات جامع مانند موارد زیر را بپرسید.
- 26. مخاطبان اصلی چه کسانی هستند؟
- 27. گروه سنی مخاطب چیست؟
- 28. عمدتاً مرد هستند یا زن؟
- 29. بیشتر مخاطبان شما کجا زندگی می کنند؟
- 30. میانگین درآمد خانوار مخاطبین هدف شما چقدر است؟
- 31. اکثر مشتریان شما چگونه از شرکت شما مطلع می شوند؟
- 32. چگونه می خواهید با مخاطبان هدف خود ارتباط برقرار کنید؟
- 33. اگر مشتریان شما مجبور باشند شرکت شما را در یک کلمه توصیف کنند، آن چیست و چرا؟
- 34. آیا بازارهای جدیدی وجود دارد که بخواهید وارد آن شوید؟ اگر چنین است، آنها چه خواهند بود و چرا؟
بخش 4: اولیویت ها برای طراحی لوگو
تاکنون متوجه شده اید که تا بخش فعلی مقاله در مورد اینکه مشتری میخواهد لوگوی جدید چگونه باشد، صحبت نکردهایم. ولی خوب تا زمانی که هدف گستردهتر طراحی لوگو را درک نکرده باشیم وارد شدن به طراحی اصل لوگو و تعیین رنگ و اولویت طرح های مشتری برای لوگو صرفاً ما را از هدف اصلی که طراحی یک لوگو منحصر به فرد و جامع و شامل تمام اهداف شرکت است دور می کند.
با این حال فرض می کنیم تا این بخش شما درک کاملی از شرکت و آن هدفی که دنبال می کند دارید.وقت آن است که در مورد اصول طراحی لوگو صحبت کنیم هر چند که همچنان باید تعامل خود را با مشتری خود در رابطه با هدف تجاری لوگو حفظ کنید. از مشتری نخواهید که چه رنگی را میخواهد یا نظرات شخصی و مستقیم مشتری مثلا ” سبز تیره لجنی” را که رنگ خاصی را شامل می شود در نظر نگیرید . اما یک پالت رنگ خاص می تواند به لوگو در رسیدن به هدف تجاری خود کمک کند.سوالات زیر می تواند به شما کمک کند تا بحث را در آن جهت خاص هدایت کنید.
- 35. شرکت معمولاً از چه رنگ ها یا پالت های رنگی استفاده می کند و چرا؟
- 36. لوگو عمدتاً در کجا استفاده می شود؟ چاپ، وب و غیره؟
- 37. آیا عناصری از لوگوی موجود وجود دارد که بخواهید حفظ کنید و چرا؟
- 38. آیا در طراحی لوگو جدید محدودیتی وجود دارد؟
- 39. آیا چیزی وجود دارد که باید شامل عناصر، کلمات یا نمادهای برند موجود باشد؟
- 40. با نگاهی به برندسازی رقبای خود، فکر می کنید چه لوگوهایی کار می کنند و چرا؟
- 41. آیا لوگویی وجود دارد که فکر نمی کنید کارآمد باشد و چرا؟
- 42. به نظر شما، چه چیزی یک لوگوی موفق را تعریف می کند؟
هزینه، زمان بندی و مدیریت
در جلسات با مشتریان، میتوانید تمام ایدههای موجود در ذهنتان را برای طراحی لوگو جدید و عالی بیان کنید. اما در عمل، تحقق آنها به سازماندهی، برنامه ریزی و آماده سازی زیادی نیاز دارد. بنابراین، خوب است که با پرسیدن سؤالهای زیر، کار های خود را در مورد طراحی شروع کنید.
- 43. آیا برای طراحی لوگو جدید بودجه ای در نظر گرفته اید؟
- 44. آیا مهلتی دارید که باید در نظر گرفته شود؟
- 45. تصمیم گیرندگان داخلی در این پروژه چه کسانی خواهند بود؟ (به مشتری تاکید کنید که هر چه تعداد تصمیم گیرندگان کمتر باشد، بهتر است!)
- 46. آیا شخص دیگری در این پروژه مشارکت خواهد داشت؟ آیا پیمانکاران فرعی شخص ثالث یا سایر آژانس ها / کارمندان آزاد؟
- 47. دوست دارید چند بار ملاقات کنید؟ هفتگی؟ ماهانه؟
- 48. دوست دارید چند ویرایش یا اسکچ ببینید؟ (خوب است که که چه تعداد می توانید ارائه دهید – این از طراح به طراح دیگر متفاوت است)
- 49. دوست دارید کار نهایی به چه شکل باشد؟ با توجه به این لوگوی جدید دوست دارید چه موادی را ببینید؟ آیا یک بسته «راهنمای برند» برای مراجعات بعدی میخواهید؟
- 50. آیا چیز دیگری وجود دارد که بخواهید اضافه کنید که قبلاً آن را پوشش نداده ایم؟
نتیجه گیری
دریافت پاسخ های خوب و سنجیده برای همه این سوالات به دو دلیل به شما کمک می کند تا در مسیر خود به سمت یک پروژه طراحی لوگو موفق حرکت کنید. اولاً اطلاعاتی که جمعآوری میکنید برای کمک به شما بسیار ارزشمند خواهد بود. و ثانیاً، خود پاسخگویی به آنها به مشتریان شما کمک می کند تا در چارچوب ذهنی مناسب برای همکاری در پروژه قرار بگیرند.
مهمتر از همه، اگر آنها در قبلا با طراحان بی تجربه کار کرده باشند، به آنها کمک می کند تا بفهمند چیزی که برای آن هزینه می کنند فقط یک طراحی سریع در فتوشاپ نیست، بلکه یک فرآیند کامل و جامع برای ارزیابی شرکت و برند و توسعه طرح های جدید است. که به خوبی برای آن فکر شده و برای هدف شرکت مناسب هستند.
البته تمام موارد ذکر شده به این معنی نیست که همیشه همه چیز به خوبی پیش خواهد رفت. مشتریان در طول کار می توانند نظر خود را تغییر دهند، و استراتژی های تجاری می توانند در یک لحظه به دلیل عوامل خارجی تغییر کنند (مثال بارز ویروس کرونا که باعث تغییر در سیاست های بسیاری از شرکت ها شد). بنابراین باید برای تغییر مشخصات پروژه آماده باشید و یک قرارداد قوی داشته باشید که مشخص کند در صورت نیاز به کار اضافی چه هزینه ای برای مشتری خواهد داشت.
در کل امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید