آیا تا به حال فکر کرده اید که نام شرکت “اپل” از کجا آمده است؟ استیو جابز ، هم موسس شرکت اپل پس از بازدید از یک باغ سیب این اسم به ذهنش رسید . او فکر میکرد این کلمه ” جوان پسند و با نشاط است و کلیشیه ای ” نیست. در حالی که این شرکت با نام «رایانههای اپل» شروع به کار کرد، اما اکنون فقط «اپل» ساده است و شاید بهترین نمونه از نامگذاری کسب و کار باشد که هیچ ارتباطی با محصولات و خدمات خود ندارد ولی به عنوان یکی از شناخته شده ترین برندهای جهان مشهور است.بنابراین، آیا ترفندی برای ایجاد نام تجاری وجود دارد که همه آن را دوست داشته باشند؟
در این مقاله سعی میکنیم به بسیاری از سؤالات رایج در مورد ایجاد نام تجاری مثل «چگونه نام مناسب را پیدا کنیم، چگونه بررسی کنیم که آیا در دسترس است یا خیر، و چه کاری باید انجام شود. » پاسخ دهیم.
چگونه می توانم ایده هایی برای نامگذاری کسب و کار داشته باشم؟
مانند لوگوی شما، نام شرکت شما نیز باید نشان دهنده کاری باشد که انجام می دهید و کسب و کار شما چیست.
در بسیاری از موارد، مانند مشاغل آزاد و مشاوره، ممکن است بخواهید فقط از نام خود استفاده کنید ( که در ادامه در این مورد بیشتر توضیح می دهیم). اما اگر تصمیم گرفتید این کار را نکنید، و از ابتدا یک نام تجاری جذاب ایجاد کنید در این مقاله چندین ایده ی خوب که به شما در یافتن کلمات مناسب کمک می کند وجود دارد.
1- بنویسید که کسب و کار شما چیست
- محصول یا خدمات شما چیست؟
شما می دانید چه کار می کنید، اما چگونه آن را برای دیگران توضیح می دهید؟ سعی کنید کسب و کار خود را در چند کلمه توصیف کنید، این کار به شما کمک میکند تا پیامهای کلیدی را که میخواهید به مشتریان ارسال کنید، مشخص کنید. - نقطه فروش منحصر به فرد شما (USP) چیست؟
بنویسید که چه چیزی شما و محصولات و خدماتتان را خاص می کند و تفاوت شما با رقبایتان در چیست. - مشتریان هدف شما چه کسانی هستند؟
نام شرکت شما باید با افرادی که با مشتری هدف شما و مخاطب شما هستند مطابقت داشته باشد. - ارزش های شرکت شما چیست؟
ارزش های اصلی شما چیزهایی هستند که به عنوان یک تجارت به آن اعتقاد دارید. آیا متعهد به استفاده از مواد اولیه با کیفیت، تحویل به موقع خدمات و محصول و … هستید؟ ارزش های شما به بقیه می گوید که شما که هستید و چگونه تجارت می کنید.
البته لازم نیست که نام شما به طور همزمان همه این موارد را در نامگذاری در نظر بگیرید ، چیزی که لازم است در این موارد در نظر داشته باشید این است که جوهره کسب و کار شما را شامل شود. این باید همان احساسی را که مشتریان شما برای اولین بار محصول شما را در دست می گیرند یا با تیم شما را ملاقات می کنند، منتقل کند.
2- کلمات مناسب برای نام شرکت خود را پیدا کنید
- با استفاده از کلمات و عباراتی را که توصیف کننده آنچه شما ارائه می دهید،مجموعه کلمات درست کنید. برای مثال، برای کلاه های دستباف، می توانیم «دست ساز»، «پشمی»، «گرم»، «بی نظیر» و حتی «با عشق» را بنویسیم.
- لیستی از تمام کلمات مورد علاقه خود تهیه کنید. در نگاه اول، این کلمات ممکن است چیز زیادی درباره کسب و کار شما نگویند، اما باید نوعی احساس مثبت را برانگیزند. به یاد داشته باشید، نام “اپل” هیچ ربطی به رایانه یا تلفن های هوشمند ندارد، اما یکی از معروف ترین و قابل اعتمادترین برندهای جهان است.
- تحقیقات بیشتر. وارد گوگل شوید و نام رقبای خود یا سایر وب سایت ها و مشاغل مورد علاقه خود را جستجو کنید. اگرچه شما نباید نام کسی را کپی کنید، اما ممکن است از یک مفهوم، ایده یا روشی که آنها کلمات را کنار هم قرار داده اند الهام بگیرید. فرهنگ لغت خود را باز کنید، به آنچه در اطرافتان است نگاه کنید، به موسیقی گوش دهید و تا می توانید ایده های زیادی را از مکان های مختلف جمع آوری کنید.
3. کلمات مورد علاقه خود را آزمایش کنید
امیدوارم پس از انجام موارد بالا ، هنوز کمی خلاقیت برای شما باقی مانده است. کلماتی را که جمع آوری کرده اید بردارید و با آنها بازی کنید. آنها را با یکدیگر ترکیب کنید، پایان های مختلف را اضافه کنید، آنها را به زبان های دیگر ترجمه کنید…
نام شرکت های خوبی حتی می تواند نام خود شما را نیز شامل شود. برند ورزشی آدیداس به نام بنیانگذار آن آدولف «آدی» داسلر با کوتاه کردن نام او نامگذاری شد. و خودروساز آئودی ترجمه لاتین نام خانوادگی بنیانگذار آگوست هورچ است.
هنگام ایجاد کلمات خود به موارد زیر توجه کنید:
- باید جذاب باشد. تلفظ “شال و کلاه فروشی رویایی” آسان است، اما کمی عمومی است. کوتاهی معمولا بهترین است، بنابراین چیزی مانند “کلاه رویایی” بهتر است.
- خودتان را محدود نکنید. استفاده از نام شهر، جنسیت، یا سایر عباراتی که میتواند بیهیچ دلیلی مشتریان شما را محدود کند، خودداری کنید. برای مثال، اگر محصولاتی را برای همه مردم می فروشید، “مرد شیک پوش” نام خوبی نیست.
4. ایده های نام تجاری مورد علاقه خود را آزمایش کنید
تا اکنون باید چند نام تجاری قوی داشته باشید. اما بقیه مردم در مورد آنها چه فکر می کنند؟
انتخاب های برتر خود را با دوستان و خانواده خود به اشتراک بگذارید و نظرات صادقانه آنها را جویا شوید. حتی اگر بازخورد مثبت نباشد، بهتر است قبل از چاپ کارت ویزیت، لوگو محصولات خود و باز کردن فروشگاه آنلاین خود، آن ها را بشنوید. بازخورد خوب یا بد می تواند دیدگاه تازه ای به شما بدهد و به شما کمک کند تا نامی حتی بهتر پیدا کنید.
به یاد داشته باشید که نام انتخابی خود را روی کارت ویزیت نیز تست کنید تا ببینید چه شکلی است.
آیا باید از نام خود به عنوان نام تجاری خود استفاده کنم؟
اگر به فکر استفاده از نام خود هستید، بسیاری از ملاحظات زیر را در نظر داشته باشید. آیا به خاطر سپردن و املای آن آسان است؟ آیا رقیبی با نام مشابه وجود دارد؟ به غیر از این موارد اساسی، در اینجا برخی از مزایا و معایب دیگر نامگذاری کسب و کار شما به نام خود آورده شده است:
- ارتباط شخصی تری ایجاد می کند.
شرکت هایی که به نام بنیانگذاران آنها نامگذاری شده اند، تمایل دارند دوستانه تر، در دسترس تر و مقرون به صرفه تر به نظر برسند. و در حالی که این امر برای همه صادق نیست، بسیاری از مشتریان ترجیح میدهند با شرکتهای کوچکتر کار کنند، جایی که فکر میکنند ارزش بیشتری خواهند داشت. استفاده از نام و داستان خود به ایجاد این رابطه کمک می کند. شما به معنای واقعی کلمه نام خود را پشت کار خود قرار می دهید. - می تواند با موتورهای جستجو به شما کمک کند.
اگر نام منحصر به فردی دارید، در هنگام جستجوی شما از طریق اینترنت از مزیت برخوردار هستید. البته بسته به اینکه نام شما چقدر نادر است، ممکن است تنها کسب و کاری باشید که با آن نام وجود دارد که پیدا کردن شما را آسانتر میکند. اما برای مثال، اگر نام شما «محمدی» است، مهم نیست که کسب و کار شما چقدر موفق باشد، احتمالاً خود را در صفحه اول گوگل نخواهید یافت. - ممکن است رشد بلندمدت را محدود کند.
اگر قصد دارید در آینده کارمندانی استخدام کنید یا با شرکت های بزرگتر تجارت کنید، ایجاد یک شرکت به نام خودتان می تواند یک نقطه ضعف باشد. به عنوان مثال، هنگامی که به یک شرکت پیشنهاد می دهید، تجارت با نام خودتان می تواند شما را برای انجام پروژه های بزرگ کوچک به نظر برساند. و اگر کسب و کار به نام شما باشد، ممکن است کارمندان یا شرکای آینده را از پیوستن به شما منصرف کند. اگر زمانی بخواهید کسب و کار خود را بفروشید، ممکن است مشکل باشد زیرا بخشی از برند و ارزش آن به شما گره خورده است. - حریم خصوصی کمتری ارائه می دهد.
انتخاب نام تجاری متفاوت از نام خود، حضور آنلاین شخصی و خصوصی شما را جدا نگه می دارد. کسب و کار شما حرفه ای تر به نظر می رسد .
چگونه کسب و کار مستقل خود را نام گذاری کنید
هنگام نامگذاری کسبوکار آزاد خود، بسیاری از افراد فقط از نام خود استفاده میکنند، ولی ایجاد یک نام تجاری منحصر به فرد اغلب بیشتر از ارزش آن کار است. شروع با نام خود به شما انعطاف پذیری برای رشد و تغییر را با پیشرفت شغل آزاد خود می دهد.
از سوی دیگر، نام شرکت شما بر نوع مشتریانی که جذب میکنید تأثیر میگذارد و به آنها تصوری از اندازه احتمالی شرکت شما میدهد. برای مثال، اگر میخواهید با خردهفروشان مستقل یا شرکتهای استارتآپ کار کنید، یک کسب و کار مستفل بودن ممکن است یک نقطه قوت واقعی باشد. اما اگر هدف شما جذب مشتریان بزرگتر و شرکتی است، می توانید از نام شرکت متمایز استفاده کنید تا به کسب و کار آزاد خود احساس یک سازمان بزرگتر را بدهید. در واقع، بسیاری از شرکت های بزرگ از کار با کسب و کار های مستقل اجتناب می کنند، زیرا آنها آن را بیشتر یک ریسک می دانند.
نحوه نامگذاری کسب و کار به صورت قانونی
الزامات قانونی انتخاب نام تجاری بسته به ساختار کسب و کار شما متفاوت است یعنی اگر به عنوان یک مالک حقیقی، به عنوان یک شرکت مسئولیت محدود یا یک شرکت تجاری معامله می کنید باید قوانین خاصی را رعایت کنید.
در زیر چند قانون کلی وجود دارد که در مورد نام تجاری اعمال می شود:
- نباید گمراه کننده باشد.
- نباید حاوی کلمات حساس یا توهین آمیز باشد.
- این علامت نباید مشابه یا بسیار شبیه به یک علامت تجاری ثبت شده موجود باشد.
شما نباید از نام تجاری استفاده کنید اگر:
- این مشابه یا بسیار شبیه به نام یک شرکت شناخته شده در صنعت شما است.
- قبلاً به عنوان یک علامت تجاری ثبت شده است.
برخی از قوانین نامگذاری شرکت ها در ایران در زیر گردآوری شده است
- استفاده از کلماتی از قبیل ایران، کشور، ملی ، ملت و … در نامهای پیشنهادی به دلیل جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی پذیرفته نمی شود.
- نامهای درخواستی متقاضیان نباید سابقه عین ، تشابه و یا نظیر در بانک اطلاعاتی اداره کل ثبت شرکتها وموسسات غیرتجاری داشته باشد. (بند 138 بخشنامه های ثبتی)
- واژه هایی که فرهنگستان زبان و ادب فارسی وضع معادل فارسی را برای آنها ضروری نمی داند و نیز کلماتی که هنوز واژه فارسی معادل آنها از سوی فرهنگستان به تصویب نرسیده است از شمول قانون ” ممنوعیت به کارگیری اسامی ، عناوین و اصطلاحات بیگانه ” مستثنی هستند.
- استفاده از اسامی مشهوره که باعث فریب افکار عمومی می شود ممنوع می باشد .
- ا سامی که خلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه و مذهبی باشد قابل تأیید و ثبت نمی باشد.
- استفاده از کلماتی از قبیل بنیاد، انجمن،کانون،تشکل،بانک،بهزیست،بهداشت، گمرک، ارشاد، تبلیغ، تبلیغات، فرهنگی هنری ، صندوق قرض الحسنه ، لیزینگ و… در نام شرکت یا موسسه مستلزم اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح می باشد
- استفاده از گویش ها و لهجه بومی در نامهای پیشنهادی با ارائه تائیدیه از کتب فرهنگ بومی و درغیراین صورت با ارائه تائیدیه از فرمانداری ، شورای شهر، بخشداری بلامانع می باشد.
- پیشنهاد اسامی و اتخاذ عناوینی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارد از طرف متقاضیان پذیرفته نخواهد شد.
- استفاده از اسامی ائمه و نامهای متبرکه در موسسات خیریه ، فرهنگی و شرکتهای خدمات زیارتی پس از اخذ مجوز و درصورت رعایت سایر موارد ممکن می باشد.
- درثبت شرکتهای مشارکتی، می توان از نام کامل شرکت خارجی یا قسمتی از نام شرکت خارجی به همراه نام کاملاً فارسی و مصطلح (به عنوان پسوند) با ارائه مدارک شرکت خارجی و ترجمه رسمی اوراق آن استفاده نمود.
- از بکارگیری اسامی و اصطلاحات بیگانه در نام شرکت یا موسسه خـودداری نموده و درصورت ابهام درخصوص نداشتن معادل فارسـی می بایست به بانک اطلاعاتی یا کتابهای مرجع و لغتنامه های زبان و ادب فارسی مراجعه نمود و درغیراین صورت از فرهنگستان زبان و ادب فارسی استعلام شود.
- تخصیص عین نام با همان زبان و با رسم الخط فارسی به شعبات و نمایندگی های شرکتهای خارجی ممکن می باشد.
- ارائه مستندات فرهنگ لغات فارسی یا بومی و نقشه جغرافیایی ایران جهت تأیید مکان استفاده شده درنام در اسامی پیشنهادی توسط شرکت یا موسسه در شرف تأسیس به اداره کل ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری الزامی است.
- کلماتی از قبیل ساختمانی ، بازرگانی ، تجاری ، مهندسی ، مهندسی مشاور ، حقوقی ، تولیدی و … شرحی برموضوع فعالیت محسوب می شود و در بررسی نام یا نامهای درخواستی به منظور رعایت عدم سابقه و تشابه جزئی از نام محسوب نمی شود.
در آخر بعد از انتخاب نام تجاری خود باید جستجو کنید و مطمئن شوید تا شرکت و کسب و کار دیگری با اسم انتخابی شما حداقل در منطقه ای که شما فعالیت میکنید وجود ندارد همچنین اگر مایل هستید برای کسب و کار خود وبسایت داشته باشید باید از خالی بودن نام دامنه انتخابی خود نیز مطمئن شوید ، در ضمن لوگوی خود را فراموش نکنید!
اکنون شما یک نام برای کسب و کار خود و دامنه منطبق دارید، تنها چیزی که از دست می دهد یک لوگوی حرفه ای است که مشتریان شما آن را به خاطر بسپارند! حتی اگر نام شما را به خاطر نداشته باشند.